ШУМОИЗОЛАЦИЯ Съвети срещу шума

дунапрен-пирамидки - звукоизолиращ дунапрен
Гофриран-дунапрен-Съвети-срещу-шума

Шумоизолацията е изключително важна, както за създаването на професионални условия, свързани с театрални салони, звукозаписни студия, заведения, медицински заведения, лаборатории, индустриални помещения, и т.н., така и за домашни нужди.

Ако жилището ви се намира до източник на шум, който нарушава комфорта ви на живот, като например заведения на открито, регулярен транспортен трафик, строителни дейности и др. вашето решение може да бъде използването на гофриран дунапрен като звукопоглъщащ материал, който да монтирате частично или изцяло от вътрешната част на помещението.

Като единственият недостатък, който може да се отбележи е, че той отнема от вътрешната площ на помещението. Неговата ефективност зависи от степента на затвореност на клетъчната му структура, както и в количесвеното присъствие на определени химически компоненти при производството му.

ГОФРИРАН-ДУНАПРЕН-Звуко-и-шумоизолация

Видове гофрирана пенополиутретанова пяна (гофриран дунапрен):

 1. Класическият компонент на звукозаписното студио са панели гофриран дунапрен, направени с различни пяни, като композитна пяна или мека полиуретанова пяна (дунапрен). Дебелината от няколко сантиметра е достатъчна, за да се постигне резултат. У нас, в зависимост от вида и дебелината на типа дунапрен, панелите гофриран дунапрен (с форма на пирамидки) 110/60 см. са на цена около 26 лв.
 2. Гофриранит дунапрен може да бъде и с форма на кора за яйца, в този случай размерите на панелите могат да бъдат различни, стигащи до 200/200 см.
  Има различни цветове, дебелини и размери гофриран дунапрен, които се съчетават добре с всяка среда.
Звуко-и-шумоизолация

Какъв е дунапренът, който се произвежда в България?

За съжаление в България, специализиран дунапрен, с изследвани качества срещу шума няма. Използва се дунапренът, с който се изработват матраци и дори да не е технологично изпитан материал, опитът показва, че това работи успешно дори срещу високи децибели. Така че специално гофрираният дунапрен с форма на пирамидки се използва за звукозаписни студия и помещения за изпитания на различни производствени халета, авто салони, изпитателни производствени студия, ателиета, лаборатории и др. Дунапренът с форма на пирамидки се изработва в черен цвят, което го прави по-устойчив на замърсяване.

Производство на дунапрен в България

Основен проблем в България е, че всички използвани за целта материали са произведени за производство на матраци, топ матраци, мебели, продукти от мебелната индустрия. Техните химически формули и технологии на производство имат за цел създаването на материали със специфични качества. Тези качества са лабораторно изследвани и са под постоянен контрол, но са свързани с тхната твърдост, еластичност, горимост, безопастност за човешкото здраве и др. И в това отношение дунапренът, произведен в Българи е с изключителни качества, отговарящ на всички изисквани и стандарти.

За съжаление българските производствни мощности на дунапрен са използвани само за производството на матраци и мебели и този производствен процес не задължава и не изисква по никакъв начин да се извършват изследвания за звукопоглъщащите параметри на всеки отделен вид пенополиуретан (дунапрен), който се произвежда. По правило всеки един от тях заради своята структура може да бъде използван за звукоизолация. Създаването на специфични релефи на пирамидки или кора за яйца повишава тези свойства. Но нито един търговец в Българи не може да каже кой от всички видове дунапрен, на каква дебелина ще има най-добър звукопоглъщащ ефект, защото подобни изследвани не са правени.

Дунапрен и матраци от KABOX

KABOX

Ето защо ние  препоръчваме на нашите клиенти ако нуждите им са свързани с достигането на задължително точни параметри на звукопоглъщане да се обръщат към вносители на професионални звукопоглъщащи плочи, които са създадени основно с тази цел и са продружени със съответните документи, доказващи качесвените им характеристики. В повечето случаи обаче, гофрираният дунапрен на пирамидки (черен), който се произвежда в България ок. 5-6 см. е напълно достатъчен да създаде добра шумоизолирана среда.

Звуко и шумоизолация 2021

Списък на най-компетентните компании в България.


audio-designbg.com

 • Звукоизолация
  Аудио Дизайн разработва и инсталира акустични решения за офиси и конферентни зали.
 • Акустични прегради и сепаратори
  Аудио Дизайн произвежда акустични сепаратори и паравани.
 • Офис акустика
  Дизайнерски акустични решения за офиси и помещения

acoustic-design.net

Acoustic Design Systems изработва индивидуални акустични панели и проекти.

decibel.bg

 1. Индустриална шумоизолация
  За фабрики, поточни линии и машини.
 2. Звукоизолация и акустика на офис сгради.
  Звукоизолационни сепаратори и прегради.
 3. Звукоизолация и акустика на студия.
  Дизайн, инженеринг и изпълнение.
 4. Звукоизолация и акустика за жилищa.